Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Stół Bitewny » Kącik Modelarski

Autor Wiadomość
 Tytuł: poradniki i tutoriale
 Post Napisane: Śr lip 12, 2017 18:50 
Przodownik pracy

Hej,

na prośbę kilku osób przygotowałem mały poradnik, jak zbudować słabą makietę. No to lecimy...

Tutaj efekt końcowy:
ObrazekObrazek

Teraz od początku. Głównie pracuję na styrodurze i podkładach pod panele. Styrodur trochę trudniej mi zdobyć a u mnie przewala się go dużo, więc głównie rzeźbię w podkładach pod panele o grubości co najmniej 5 mm. Na potrzeby powyższego murku wyciąłem dwie płytki, które docelowo skleję ze sobą.
Obrazek

Wyciąłem wstępny kształt makiety i wgniotłem szpikulcem bruzdy imitujące cegiełki.
Obrazek

Wyciąłem kilka cegiełek ze środka po czym włożyłem je z powrotem na miejsce tylko że raz głębiej, a raz płyciej. Fajnie urozmaici to makietę.
Obrazek

Proszę. Tutaj jest styrodur - taki styropian bez kulek. Używany głównie w budownictwie, tworzeniu szyldów 3d, a ponoć kiedyś robił za wypełnienie wojskowych tratw.
Obrazek

Wyciąłem potrzebny mi kawałek.
Obrazek

Skleiłem ze sobą podkłady i styrodur przy użyciu kleju wikolopodobnego. Świetnie spisuje się też klej do wykładzin, jak ktoś ma. Co prawda nie wysycha na przezroczysto ale z drugiej strony nie ścieknie. Zależy kto kiedy co potrzebuje.
Obrazek

Ostatnim budulcem makiety będzie spienione PCV. Ja używam o grubości 2 mm.
Obrazek

Wyciąłem podstawkę ze spienionego PCV, wysmarowałem Vicolem i przykleiłem wstępnie obrobioną już ściankę. Gdzieniegdzie podoklejałem cegiełek ze styroduru aby zakryć linię łączenia podkładów. Resztę podłoża posypałem kaszą manną. Pewnie większość używa w tym miejscu różnych żwirków. Mi tam kasza sprawdza się doskonale a jest dużo lżejsza, co daje sporą różnicę w wadze przy całych blatach.
Obrazek

Oto szpachlówka akrylowa.
Obrazek

Użyłem jej do zaszpachlowania pozostałych szczelin i innych miejsc, gdzie coś mi nie wyszło.
Obrazek

Murek wstępnie gotowy. Kolejnym etapem prac były "drewniane" podesty. Ponownie użyłem spienionego PCV. Powycinałem sobie potrzebne elementy. Te listwy z ząbkami posłużyły, jako elementy nośne, które wbiłem w murek. Dzięki temu nie trzeba nic podtrzymywać zanim klej zwiąże.
Obrazek

Posklejałem podesty przy użyciu Super Glue. Cyjanoakryl nie robi krzywdy spienionemu PCV.
Obrazek

Nie będę tu opisywał procesu malowania bo malarz ze mnie żaden. Na pewno zrobicie to lepiej. Poniżej wstępnie poskładana makieta. Podest na razie tylko luźno rzucony na murek - jeszcze nic nie kleiłem.
ObrazekObrazek

Jak na pewno wiecie, dopiero detale ubierają stół. Dlatego musiałem zadbać o jakiś ważny punkt i na tej makiecie. Powróciłem do tematu przewodniego całej serii moich nowych terenów - pochodnie.
Kupiłem kiedyś kilka plasticardowych patyczków - walce i heksagony. Świetna sprawa.
Obrazek

Z dużą łatwością "wyrzeźbiłem" pochodnię. Ogień to, naturalnie, masa modelarska green stuff. Skleiłem płomyk z pochodnią na Super Glue dla pewności że nic się nie rozleci z czasem.
Obrazek

Osadziłem makietę w murze. Domalowałem refleksy światła dla poprawienia efektu.
Obrazek

Pozostało posypać makietę posypkami i skleić do kupy. Ja używam trawki elektrostatycznej i śmiesznej, poszatkowanej gąbki. Wszystko kupione gdzieś na Allegro - pełno tego. Jak klej posłużył mi Vicol. Ten prawdziwy. Każdy inny vicolopodobny, jaki mi się trafił w ręce, zawsze miał problem z uzyskaniem przejrzystości po wyschnięciu.
ObrazekObrazek

Makieta gotowa.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Tytuł:
 Post Napisane: Śr lip 12, 2017 18:50 

Tytuł: Re: poradniki i tutoriale
 Post Napisane: Śr lip 12, 2017 21:34 
Jedyny Czarny

świetny tutorial. przejrzyście wszystko opisane i ładnie wyjaśnione. do tego ładne zdjęcia. +100 :wink:

Tytuł:
 Post Napisane: Śr lip 12, 2017 21:34 

Strona główna forum » Stół Bitewny » Kącik Modelarski